Kde neon güncelleme sorunu

Merhaba,

Aşağıda ki paketler aylardan beri güncelleme olarak duruyor fakat bir türlü güncellemeleri yapmıyor. Bunun nedenini bileniniz var mı?

İşletim sistemi: KDE neon User Edition
KDE Plasma sürümü: 6.5.1
KDE Frameworks sürümü: 6.19.0
Qt sürümü: 6.9.2
Çekirdek sürümü: 6.14.0-34-generic (64 bit)
Grafik platformu: Wayland
İşlemciler: 16 × AMD Ryzen 7 5700X 8-Core Processor
Bellek: 32 GiB RAM (31,3 GiB kullanılabilir)
Grafik işlemcisi: AMD Radeon RX 7600 XT

hsnnsnc@hsnnsnc-lin:~$ sudo apt update
[sudo] hsnnsnc için parola:
Aynı: 1 https://updates.signal.org/desktop/apt xenial InRelease
İndir: 2 https://repo.steampowered.com/steam stable InRelease [3.622 B]
Aynı: 3 https://dl.google.com/linux/chrome/deb stable InRelease
İndir: 4 Index of /user noble InRelease [193 kB]
Aynı: 5 Index of /ubuntu noble-security InRelease
Aynı: 6 https://packages.mozilla.org/apt mozilla InRelease
Aynı: 7 Index of /ubuntu noble InRelease
Aynı: 8 Index of /qbittorrent-team/qbittorrent-stable/ubuntu noble InRelease

Aynı: 9 Index of /ubuntu noble-updates InRelease
1 sn.'de 197 kB alındı (325 kB/s)
Paket listeleri okunuyor… Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor… Bitti
Durum bilgisi okunuyor… Bitti
4 paket yükseltilebilir. Bu paketleri görmek için ‘apt list --upgradable’ komutunu çalıştırın.

hsnnsnc@hsnnsnc-lin:~$ apt list --upgradable

Listeleme… Bitti
gstreamer1.0-plugins-good/noble 1.24.2-2+24.04+noble+release+build5 amd64 [şundan yükseltilebilir: 1.24.2-1ubuntu1.1]
gstreamer1.0-plugins-good/noble-security,noble-updates 1.24.2-1ubuntu1.2 i386 [şundan yükseltilebilir: 1.24.2-1ubuntu1.1]
libgstreamer-plugins-good1.0-0/noble 1.24.2-2+24.04+noble+release+build5 amd64 [şundan yükseltilebilir: 1.24.2-1ubuntu1.1]
libgstreamer-plugins-good1.0-0/noble-security,noble-updates 1.24.2-1ubuntu1.2 i386 [şundan yükseltilebilir: 1.24.2-1ubuntu1.1]

hsnnsnc@hsnnsnc-lin:~$ sudo apt full-upgrade
Starting pkgProblemResolver with broken count: 0
Starting 2 pkgProblemResolver with broken count: 0
Done
Entering ResolveByKeep
Yükseltme hesaplanıyor… Bitti
Aşağıdaki paketlerin mevcut durumları korunacak:
gstreamer1.0-plugins-good gstreamer1.0-plugins-good:i386 libgstreamer-plugins-good1.0-0 libgstreamer-plugins-good1.0-0:i386
0 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 4 paket yükseltilmeyecek.

hsnnsnc@hsnnsnc-lin:~$ sudo apt dist-upgrade
Starting pkgProblemResolver with broken count: 0
Starting 2 pkgProblemResolver with broken count: 0
Done
Entering ResolveByKeep
Yükseltme hesaplanıyor… Bitti
Aşağıdaki paketlerin mevcut durumları korunacak:
gstreamer1.0-plugins-good gstreamer1.0-plugins-good:i386 libgstreamer-plugins-good1.0-0 libgstreamer-plugins-good1.0-0:i386
0 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 4 paket yükseltilmeyecek.

KDE neon üzerinde paket sorunları ne yazık ki oldukça sık yaşanan bir durum. Bence sistemi yeniden kurmanız daha kolay olacaktır.

1 Like

Cevap için teşekkürler. Sıfırdan KDE neon kurmak ve tekrar tekrar ayarlarla uğraşmak için çok yaşlandığımı düşünüyorum. Sonunda bir şekilde KDE neon bozuluyor :frowning: Buna enerjimde vaktimde yok.

Ivırı zıvırı olmayan, sade (KDE neon gibi minimal) KDE masaüstü varsayılan bir dağıtım da bulamadım kendime. (Hemen hemen hepsi kullanmayacağım bir sürü uygulama ile geliyor. ) KDE neon minimallik konusunda bana çok iyi geliyordu ama artık bu sürümde gözden düştüğü için çok sorun çıkarmaya başladı maalesef.

Minimal KDE masaüstü varsayılanı bir dağıtım tavsiyesiniz varsa alabilir miyim?

Açıkçası şu an neon kullanılmasını önereceğim dağıtımlar listesinde son sıralarda. Eğer sıfır sorun bir dağıtım arıyorsanız Fedora Kinoite’den şaşmayın derim. Sistem atomik olarak güncellendiğinden paketlerin bozulma olasılığı sıfır ve bir sorun oluşsa bile bir önceki anlık görüntüye geri dönebiliyorsunuz.

Ana uygulama kaynağı olarak da Flathub’ı ayarlarsanız uygulamalarınız sürekli güncel kalır.

1 Like

Bilgi verdiğin için teşekkür ederim.

KDE Neon’un sorunu (Debian-tabanlı) Ubuntu LTS sürümü üzerine en güncel KDE yazılımlarının eklenmesi. Bu kombinasyon giderek artan sorunlara yol açmaya başlayınca KDE Linux projesi ortaya çıktı.
Sanırım sizin için en iyisi birkaç ay içinde çıkacak gibi görünen KDE Linux kararlı sürümü olabilir. Bu Fedora Kinoite gibi bozulmaz nitelikte bir Linux dağıtımı fakat Debian tabanlı olması alışık olduğunuz bir temel olarak tercih nedeni olabilir.
Şahsen ben de aynı nedenlerle KDE Neon ile yolları ayırmak zorunda kaldım. Kubuntu’da durum bundan çok farklı olmadığından, gelişmeleri bir iki adım geriden takip etmeyi göze alarak Debian kararlı sürümünde karar kıldım. Nitekim Pardus da aynı temel üzerine kurulu ve orada XFCE ile başlayıp kolayca KDE Plasma masaüstü ortamı kurulabiliyor.

2 Likes

Merhaba,

Debian ve Pardus gibi dağıtımlar varsayılan masaüstü olarak KDE’yi, KDE geliştirme araçlarını ve QT’yi kullanmadıkları için tercih sebebim değiller. (Gebtoo “kuluçka” olarak geliştirilen bağımsız, tamamen KDE ve geliştirme araçları ile geliştirilen Pardus sonlandırılmasaydı muhtemelen halen daha Pardus kullanırdım.)

KDE neon’u tercih etmemin sebebi; sistem kurulduktan sonra benim için gereksiz uygulamaların varsayılan olarak yüklenmemesi ve yukarıda bahsettiğim şeylerdir. (Ama sanırım KDE neon ile yolları ayırmanın zamanı geldi.)

Pardus 19 sürümü ile bunu yapmıştım vaktinde :slight_smile:

Neyse bilgilendirme için hepinize teşekkür ederim.

Ufak bir düzeltme yapayım, KDE Linux Debian değil, Arch tabanlı. Ancak, herhangi bir paket yöneticisi içermiyor; tüm uygulamalar Flatpak olarak kuruluyor (birkaç sistem uygulaması dışında).

2 Likes

Selamlar

Öyle çok usta değilim fakat şunları deneyebilirsin. KDE Neon Testing kullanıyorum, işime yaramıştı:

Basit bir temizlik :slight_smile:

sudo rm -rf /var/lib/apt/lists/*
sudo apt update
sudo apt autoremove
sudo apt autoclean
sudo apt clean
sudo apt autoremove --purge -y

<!-- tekrar güncelleme ve upgrade -->
sudo apt update
sudo apt full-upgrade

1 Like

Yine tavsiye sanki KDE Neon

Bu istediğin sadece Arch Linux ile olur :slight_smile:

Neon öyle çokta dolu gelmiyor bence, en temel ihtiyaçlar temelinde kurulum var.

Kırılmalar konusunda hangi dağıtım olursa olsun aynı olur, hatta en sadece Xfce kursan bile.

Kırılmaları kendin mutlaka tamir et, çünkü dağıtımdan ziyade bir program bile kırılır, dağılır, bozulur başına buyruk bir şeyler yapar hatta :slight_smile:

Vee en tehlikeli yaklaşım (bence tabi) kırıldı diyerek dağıtım değiştirmek, çünkü yeni dağıtımda da kıracaksın :slight_smile:

Ama biraz dayanırsan nasıl kırılırsa kırılsın tamir etmen birkaç dakika ve daha az kırılma veya hiç kırılmama.

Selamlar!

1 Like

Bahsi geçen sorun bir şekilde çözüldü, ama nasıl hatırlamıyorum :slight_smile:

İlgilendiğin ve vermiş olduğun bilgi ve öneri için teşekkür ederim.

Dağıtımların içinde herşey olsun mantığı bana çok saçma geliyor! Mesela GIMP hiç kullanmayacağım bir uygulama, geliştirici araçları, office uygulamaları özellikle sunum, algoritmalar, veri tabanı vs… Bana bunları neden dayatıyorsun? İhtiyaç duyarsam ben zaten bu uygulamaları kurar ve kullanırım! (Bu uygulamalar sistem ile kurlu geldikleri için sistemin bir parçası olarak görülüyor ve silmek imkansıza yakın)

Arch Linux ile ilgili bir kaç denemem oldu. Fakat, Arch Linux’da istediğim sistemi oluşturmak için çok uğraşman ve vakit ayırman gerektiği ve KDE ile tam uyumlu olmadığı için pek sevemedim. Discover ile çalışmıyor vs..

Kendimi tekrar gibi olacak ama KDE neon bence bu konuda (en azından benim için) en iyisiydi. Benim bir işletim sisteminden ilk kurulumda beklentim; temel ihtiyaçları karşılayacak uygulamaların ve tüm çoklu ortamın (codec vs.) kurulu olmasıdır.

Nedir bunlar?

Çoklu ortam için VLC, Elisa gibi birer uygulama,

Görseller (fotoğraf vs) için basit (sağa/sola döndür, kırp, yeniden boyutlandır gibi) işleride yapabilecek Gwenview gibi bir uygulama,

İnternette gezinmek için tarayıcı Firefox gibi,

Basit metin düzenleyici (Kate veya Kwrite gibi),

Dosyaları sıkıştırmak/açmak için Ark gibi bir uygulama,

Ekran görüntüsü almak ve kaydetmek için Spectacle gibi bir uygulama,

PDF vb dosyaları açmak için Okular gibi bir uygulama,

Sistem Ayarları,

Dosya Yöneticisi,

Uçbirim (konsole),

Ssistem izleme, süreçleri sonlandırma vs için plasma-systemmonitor gibi bir uygulama,

Uygulama yüklemek için Discover (Keşfet) gibi bir uygulama,

Diskleri biçimlendirmek için partitionmanager gibi bir uygulama…

Bu kadar basit :slight_smile:

1 Like

Evet katılıyorum, kurulumu kasmaya iso şişirmeye gerek yok. Sistemi stabil ve sağlam çalıştırın yeter :slight_smile:

En güzeli belki de son kullanıcı için kurulum ve güncelleme sonrası seçenek sunan bir ekran, neyi istiyorsun kardeşim seç indir. Tamam . Zaten ne istediğini bilen kendisi bulur bir şekilde halleder. Krita kullanıyorum Gimp istemiyorum, her dağıtımda VLC var, istemiyorum kardeşim :slight_smile:

1 Like