KDE Still freezing

In a prior post of mine I brought to your attention an issue I was having with freezing. The solution to that post concluded to be switching from Wayland to X11 however, I’m still experiencing freezes on X11. And I still have to reboot to get my PC to normal.

Again, if this isn’t fully fixable I would appreciate being let known of a way to restart my de from an arbitrary tty (e.g ctrl alt fn3) the usual stop and start plasmashell doesn’t work in tty’s, at least for me. I always get an error mentioning that xcb couldn’t connect. Sorry for the duplicate

System details:

  • I use KDE plasma
  • I use the X11 protocol
  • I use arch linux
  • I have two gpus. A dedicated NVIDIA one and an integrated Intel one (Which from what i’ve seen is used to render my desktop)

systemctl restart --user plasma-plasmashell.service works for me from tty.

Another thing you can try is using DISPLAY=:1 plasmashell --replace see: kde5 - How to restart KDE Plasma from tty? - Unix & Linux Stack Exchange
But that doesn’t work for me.

Once you can restart plasma you should post your journald log so we can see what freezes.

The method that works for you gives me the following error: Failed to connect to bus: No medium found

additionally, the plasmashell --replace method gives me the following error:

xcb: could not connect to display :1 
This application failed to start because no qt platform plugin could be initialized

^ Truncated version, the full one has some mumbo jumbo and i don’t know how to copy stuff from my tty

What distro are you on. Possibly one without systemd?

Nevermind I just check your history and it’s Arch.

Thats my bad i should specify again.

I just found this. qt.qpa.plugin: Could not load the Qt platform plugin "xcb" in "" even though it was found. | Qt Forum

It looks like “I had the same problem, install libxcb-xinerama0 and I solved it, Thanks!”

Will that help? It’s work a try. Yeah, you can’t copy and paste from a tty. Phone camera works though. :slightly_smiling_face:

Problem is, pacman doesn’t have libxcb-xinerama0? it does have libxcb-xinerama.so.0 but i dont want to do something stupid

Not all distros use the name package names.

I did a search for the following and there were a lot of hits.

arch xcb: could not connect to display :1 This application failed to start because no qt platform plugin could be initialized

You could start with just a reinstall of xcb and see what that does.

I suspect that when i run plasmashell --replace something is trying to access qt’s platform plugin path but that something doesn’t exactly knows the path of the platform plugins (/usr/lib/qt/plugins/platforms) but, i don’t know how to specify the path to it

TBH This feels like a distro setup issue more than a KDE Plasma issue. Which feels especially possible due to using Arch, which is a DIY distro.

I’m not saying that KDE is to blame, but KDE is the most relevant platform to my problem so that’s why I decide to mention my problem here

I’ll do a fresh install, wish me luck

Make sure you have a fresh backup of your stuff.

Good news. Freezing is gone. In this install i opted for open source drivers instead of proprietary ones and several other things. Happy to say I can finally use my pc properly

3 Likes

Sounds like the problem was in the NVIDIA driver all along. An unfortunately common occurrence, and one of the reasons why KDE developers often recommend against using NVIDIA GPUs if possible.

I am getting this error in the output of dmesg:

[ 6810.950843] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 6833.305224] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 6833.305232] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 6833.305239] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 6833.305245] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 7091.626753] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 8374.864354] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 8376.871016] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 8387.076310] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* [CRTC:80:pipe A] flip_done timed out
[ 8397.316130] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* flip_done timed out
[ 8397.316149] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* [CRTC:80:pipe A] commit wait timed out
[ 8397.387563] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 8671.286056] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 8683.452650] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 8683.452660] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 8683.452664] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 8683.452667] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 8683.452670] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 8683.452673] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 8692.819281] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 8699.602575] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 8702.735882] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 8702.735894] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 8702.735898] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!
[ 8702.735901] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* The master control interrupt lied (DE PIPE)!

Does that mean something regarding the freeze ?

My system info (inxi -Faz)
System:
  Kernel: 6.7.0-060700rc8-generic arch: x86_64 bits: 64 compiler: N/A
    clocksource: tsc available: acpi_pm
    parameters: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-6.7.0-060700rc8-generic
    root=/dev/mapper/vgkubuntu-root ro quiet splash vt.handoff=7
  Desktop: KDE Plasma v: 5.27.8 tk: Qt v: 5.15.10 wm: kwin_x11 vt: 2
    dm: SDDM Distro: Ubuntu 23.10 (Mantic Minotaur)
Machine:
  Type: Laptop System: ASUSTeK product: ROG Strix G614JU_G614JU v: 1.0
    serial: <superuser required>
  Mobo: ASUSTeK model: G614JU v: 1.0 serial: <superuser required>
    UEFI: American Megatrends LLC. v: G614JU.321 date: 10/24/2023
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 84.6 Wh (100.0%) condition: 84.6/90.0 Wh (94.0%)
    volts: 17.4 min: 16.0 model: AS3GYFG3KC R220358 type: Unknown
    serial: <filter> status: full
CPU:
  Info: model: 13th Gen Intel Core i9-13980HX bits: 64 type: MST AMCP
    arch: Raptor Lake gen: core 13 level: v3 note: check built: 2022+
    process: Intel 7 (10nm) family: 6 model-id: 0xB7 (183) stepping: 1
    microcode: 0x11D
  Topology: cpus: 1x cores: 24 mt: 8 tpc: 2 st: 16 threads: 32 smt: enabled
    cache: L1: 2.1 MiB desc: d-16x32 KiB, 8x48 KiB; i-8x32 KiB, 16x64 KiB
    L2: 32 MiB desc: 8x2 MiB, 4x4 MiB L3: 36 MiB desc: 1x36 MiB
  Speed (MHz): avg: 804 high: 881 min/max: 800/5400:5600:4000 scaling:
    driver: intel_pstate governor: powersave cores: 1: 800 2: 800 3: 800 4: 806
    5: 800 6: 800 7: 800 8: 800 9: 800 10: 867 11: 881 12: 800 13: 800 14: 800
    15: 800 16: 800 17: 800 18: 800 19: 800 20: 800 21: 800 22: 800 23: 800
    24: 800 25: 800 26: 800 27: 800 28: 800 29: 800 30: 800 31: 800 32: 800
    bogomips: 154828
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  Vulnerabilities:
  Type: gather_data_sampling status: Not affected
  Type: itlb_multihit status: Not affected
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: mmio_stale_data status: Not affected
  Type: retbleed status: Not affected
  Type: spec_rstack_overflow status: Not affected
  Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
    prctl
  Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
    sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Enhanced / Automatic IBRS, IBPB:
    conditional, RSB filling, PBRSB-eIBRS: SW sequence
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: Intel Raptor Lake-S UHD Graphics vendor: ASUSTeK driver: i915
    v: kernel arch: Gen-13 process: Intel 7 (10nm) built: 2022+ ports:
    active: eDP-1 empty: DP-1, DP-2, HDMI-A-1, HDMI-A-2 bus-ID: 0000:00:02.0
    chip-ID: 8086:a788 class-ID: 0300
  Device-2: NVIDIA AD107M [GeForce RTX 4050 Max-Q / Mobile]
    vendor: ASUSTeK GN21-X2 driver: nvidia v: 535.146.02
    alternate: nvidiafb,nouveau,nvidia_drm non-free: 535.xx+
    status: current (as of 2023-08) arch: Lovelace code: AD1xx
    process: TSMC n4 (5nm) built: 2022-23+ ports: active: none
    empty: DP-3,HDMI-A-3,eDP-2 bus-ID: 0000:01:00.0 chip-ID: 10de:28e1
    class-ID: 0300
  Device-3: Sonix USB2.0 HD UVC WebCam driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 1-8:4 chip-ID: 322e:2122
    class-ID: 0e02
  Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.7 with: Xwayland v: 23.2.0
    compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting,nvidia
    unloaded: fbdev,nouveau,vesa dri: iris gpu: i915 display-ID: :0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1680x1050 s-dpi: 98 s-size: 436x273mm (17.17x10.75")
    s-diag: 514mm (20.25")
  Monitor-1: eDP-1 model: TL160ADMP03-0 built: 2022 res: 1680x1050 hz: 60
    dpi: 124 gamma: 1.2 size: 345x215mm (13.58x8.46") diag: 407mm (16")
    ratio: 16:10 modes: 2560x1600
  API: OpenGL v: 4.6 Mesa 23.2.1-1ubuntu3.1 renderer: Mesa Intel Graphics
    (RPL-S) direct-render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel
    alternate: snd_sof_pci_intel_tgl bus-ID: 0000:00:1f.3 chip-ID: 8086:7a50
    class-ID: 0403
  Device-2: NVIDIA vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel
    bus-ID: 0000:01:00.1 chip-ID: 10de:22be class-ID: 0403
  API: ALSA v: k6.7.0-060700rc8-generic status: kernel-api
    tools: alsactl,alsamixer,amixer
  Server-1: PipeWire v: 0.3.79 status: active with: 1: pipewire-pulse
    status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
    tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
  Device-1: Intel driver: iwlwifi v: kernel port: N/A bus-ID: 0000:00:14.3
    chip-ID: 8086:7a70 class-ID: 0280
  IF: wlo1 state: up mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
    vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel port: 4000 bus-ID: 0000:6c:00.0
    chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
  IF: enp108s0 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Intel driver: btusb v: 0.8 type: USB rev: 2.0 speed: 12 Mb/s
    lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 1-14:5 chip-ID: 8087:0033 class-ID: e001
  Report: hciconfig ID: hci0 rfk-id: 0 state: down
    bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: yes
    address: <filter>
  Info: acl-mtu: 1021:4 sco-mtu: 96:6 link-policy: rswitch sniff
    link-mode: peripheral accept
RAID:
  Hardware-1: Intel Volume Management Device NVMe RAID Controller Intel
    driver: vmd v: 0.6 port: N/A bus-ID: 0000:00:0e.0 chip-ID: 8086:a77f rev:
    class-ID: 0104
Drives:
  Local Storage: total: 953.87 GiB used: 273.16 GiB (28.6%)
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Micron model: 2400 MTFDKBA1T0QFM
    size: 953.87 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 63.2 Gb/s
    lanes: 4 tech: SSD serial: <filter> fw-rev: V3MA003 temp: 41.9 C
    scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 929.41 GiB size: 913.75 GiB (98.31%)
    used: 272.53 GiB (29.8%) fs: ext4 dev: /dev/dm-1 maj-min: 252:1
    mapped: vgkubuntu-root
  ID-2: /boot raw-size: 1.67 GiB size: 1.61 GiB (96.26%)
    used: 598.2 MiB (36.4%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-3: /boot/efi raw-size: 512 MiB size: 511 MiB (99.80%)
    used: 43.2 MiB (8.5%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
Swap:
  Kernel: swappiness: 60 (default) cache-pressure: 100 (default) zswap: no
  ID-1: swap-1 type: partition size: 1.91 GiB used: 0 KiB (0.0%)
    priority: -2 dev: /dev/dm-2 maj-min: 252:2 mapped: vgkubuntu-swap_1
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 36.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (rpm): cpu: 1900
Info:
  Processes: 548 Uptime: 2h 37m wakeups: 5 Memory: total: 24 GiB note: est.
  available: 23.09 GiB used: 6.85 GiB (29.7%) Init: systemd v: 253
  target: graphical (5) default: graphical tool: systemctl Compilers:
  gcc: 13.2.0 alt: 12/13 clang: 16.0.6 Packages: 3412 pm: dpkg pkgs: 3386
  libs: 2158 tools: apt,apt-get,aptitude pm: flatpak pkgs: 20 pm: snap pkgs: 6
  Shell: Bash v: 5.2.15 running-in: konsole inxi: 3.3.29