Türkçe KDE Topluluğuna Selam

Merhaba,

Türkçe KDE topluluğuna selamlar olsun.

KDE topluluğuna yeni katılmış olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Geçtiğimiz günlerde kendimi tanıtan bir topluluk yazısı yayımlamıştım. Forumda gezinirken yerel topluluklar bölümünü ve özellikle Türkçe KDE Forumu’nu görmek beni çok sevindirdi. Buraya özel bir selam vermeden olmazdı. İngilizce olarak hazırladığım yazımı şimdi Türkçe olarak sizinle de paylaşmak istiyorum.

Beş yılı aşkın süredir Linux dünyasındayım. Bu zaman zarfında birçok farklı dağıtımı deneme ve çeşitli topluluklarda yer alma fırsatım oldu. KDE Plasma masaüstü ortamının estetiği ve işlevselliği her zaman ilgimi çekiyordu. Yeni bir dağıtım arayışım sırasında KDE Neon ile tanıştım. Özellikle KDE Plasma ve diğer KDE ürünleri için sunduğu aktif ve hızlı güncellemeler, bu dağıtımı tercih etmemdeki en büyük etkenlerden biriydi.

Yaklaşık bir yıldır KDE Neon kullanıcısıyım ve bu deneyimimden oldukça memnunum. Elbette her sistemde olduğu gibi bazı eksiklikler olsa da KDE Plasma’nın sunduğu geniş özelleştirme seçenekleri, akıcı performansı ve modern arayüzü beni fazlasıyla tatmin ediyor.

KDE ailesine katılmak benim için gerçekten harika bir duygu. Bu topluluğun aktif bir parçası olmayı, bilgi ve deneyimlerimi paylaşmayı ve aynı zamanda sizden öğrenmeyi dört gözle bekliyorum. Umarım bu toplulukta hem faydalı olabilir hem de keyifli vakit geçirebilirim.

Umarım aramızdaki Türk KDE kullanıcıları Mastodon’u aktif olarak kullanıyordur. Eğer öyleyse, lütfen profilime giderek Mastodon adresime ulaşın ve bana takip isteği gönderin. Sizinle oradan da bağlantı kurmaktan memnuniyet duyarım.

Ayrıca, KDE Türkiye topluluğunun herhangi bir mesajlaşma platformu grubu varsa, lütfen beni özel mesajla bilgilendirin ve gruba katılmamı sağlayın. Topluluğumuzla daha aktif iletişimde olmayı çok isterim.

Son olarak, KDE projelerine katkıda bulunan herkese teşekkür etmek istiyorum.

3 Likes

Hoş geldiniz! Aramızda yeni kişiler görmek her zaman çok güzel.

1 Like

Teşekkür ederim. KDE Türkçe forumu oldukça durgun görünüyor. Topluluğun aktivitesini artırmak için neler yapılabilir? Bu konu gerçekten önemlidir diye düşünüyorum. Burada katkı sağlamak benim için çok değerli. Yapabileceğim bir şeyler olursa burada olacağım.

Genelde burayı bilen pek az kişi var sanırım. Türk Linux kullanıcıları da genelde Telegram üzerindeki gruplarda etkin.

Uzun zamandır aklımda olan ancak yapmaya vakit bulamadığım şeylerden biri KDE uygulamalarının Türkçe incelemelerini yapmak (Türkçe ekran görüntüleriyle birlikte). KDE ekosisteminin büyüklüğü genelde pek az kişi tarafından biliniyor anladığım kadarıyla.

1 Like

Bu konuda bir şeyler yapmak istemenizi takdir ediyorum ancak ilk olarak bu konudan başlamak istemenizi anlayamadım. Sonuçta burası bir Wiki değil. Beni yanlış anlamanızı istemiyorum, amacım sizinle fikirleşmek ve yardımcı olmak.

Şahsi düşüncem, daha küçük ama adım atılabilecek aktivite konularının daha faydalı olabileceği yönünde. Alternatif olarak, blog yazılarının Türkçe olarak periyodik paylaşılması da düşünülebilir. Dilerseniz bu konuda size yardımcı olmak isterim. Mesaj üzerinden bu konuyu detaylı konuşabilir veya farklı bir platform aracılığıyla görüşüp iş birliği yapabiliriz.

Ben kendi adıma konuşuyordum, siz tabii ki başka konularda katkıda bulunmak isterseniz yardımcı olabilirsiniz.

Neler yapılabileceği ile ilgili olarak, herkesin görüp isteyen olursa bilgisi olması açısından buradan yanıtlayacağım.

Söz ettiğiniz konularla ilgili,

• https://blogs.kde.org/ adresindeki blog girilerini çevirmek isterseniz bunları https://tr.kde.org adresinde yayımlayabiliriz.
  • Web geliştirmeden anlıyorsanız KDE Türkiye web sitesini Hugo’ya aktarma işi bekliyor, bu konuda yardımcı olabilirsiniz. Şu anda site Jekyll üzerinde çalışıyor ve bakımı güç, hatta şu anda derlemede bile sıkıntı var.
  • Yerel olarak KDE ile ilgili etkinlikler düzenleyebilseydik çok güzel olurdu. Bunları KDE’nin ana sosyal medya kanallarından da daha geniş kitlelere duyurabiliriz.
  • İşbirliği konusunda ben bireysel olarak pek yardımcı olamayacağım, kişisel sorumluluklarım ve uygulama/web sitesi çevirileri halihazırda vaktimin büyük bir kısmını alıyor. Ancak siz katkıda bulunmak ve yeni bir şeyler yapmak isterseniz memnuniyetle inceleyip kabulünü yaparım.
1 Like

Belirttiğiniz konular içinde blog yazısı ve çeviri alanlarında yardımcı olabilirim. Bu konularda iki yılı aşkın süredir tecrübem bulunuyor. Söyleşi ve makale gibi yazılarda tecrübeme de güveniyorum. Ancak maalesef web sitesi veya yazılım geliştirmek üzerine herhangi bir destek sağlamam mümkün değil bunlar bilgim dışındaki konular. Çeviri, makale ve blog tarzı yazılara ek olarak görsel paylaşımlar için de çalışmalar yapabilirim. Bu konuda, müsait bir zamanda ve güncel bir konuda örnek bir çalışma hazırlayıp size iletmek isterim. Olayın içinde olmak ve KDE projelerinin duyurulması için gerçekten bir şeyler yapmak istiyorum.

Yeni gönderiler için web sayfasının elden geçmesinin bitmesini bekleyeceğiz; ancak bu arada görseller yaparım diyorsanız KDE maskotu Konqi’nin Türk versiyonu veya KDE Türkiye topluluğu için bir logo gibi şeyler güzel olurdu. Veya herhangi başka bir şey.

Web sayfası için vakit bulmaya çalışacağım ilerleyen günlerde.

1 Like